Kristof De Smet
EnergyLab
“Sporten, maar ook nieuwsgierigheid houdt je jong”
Privé en professie ademen zijn passie: sport. Kristof De Smet, CEO van Energy Lab, helpt gewone stervelingen meer te bewegen en begeleidt topatleten naar nog betere prestaties. Zelf sport hij vier, vijf uur per week – in drukke, stressvolle tijden trekt hij dat op tot zes à acht uur. “Maar niet alleen sport houdt je jong en fit, onderschat vooral de impact van een gezonde dosis nieuwsgierigheid niet.”
“Ken je de Net Curiosity Score?”, vraagt Kristof De Smet na een bevlogen betoog over het belang – en het plezier! – van bewegen. “Je vroeg me wat me gelukkig maakt en hoe ik naar mijn eigen toekomst kijk, wel een voortdurende gezonde nieuwsgierigheid, is een belangrijke factor voor mijn mentale fitheid.” De term Net Curiosity Score wordt vooral gebruikt om bedrijven toekomstbestendig te maken of te houden, maar het idee is evengoed van toepassing op mensen. “Beweeglijkheid is iets van lichaam en geest.”
Perfecte leeftijd
Voldoende beweging houdt je ook mentaal fris en weerbaar
De missie van Kristof is “heel simpel” (zegt hij zelf): “Mensen meer laten bewegen. Elke dag zijn wij bezig om mensen te inspireren en te activeren richting gezonde levensstijl.” Als 37-jarige in tiptop conditie houden de decennia die komen, hem niet dag aan dag bezig. “Dit is een perfecte leeftijd, het leven valt wat in zijn plooi en fysiek ben ik nog fit genoeg om te wedijveren met een iets jongere garde.”
De grote valkuil waarin de CEO van Energy Lab niet wil trappen, en waar hij ook anderen op wijst, is de vicieuze cirkel waarin je dreigt terecht te komen wanneer je een ongezond leefpatroon aanneemt. “Het fenomeen zal iedereen wel bekend zijn: als je onvoldoende beweegt, neig je al sneller naar ongezonde voedingskeuzes. Dat weegt op zijn beurt op je mentale frisheid, je weerbaarheid en je slaapkwaliteit. De uitdaging is om niet in dat straatje zonder einde terecht te komen, en als je er al eens in verzeilt, ervoor te zorgen dat je er zo snel mogelijk weer uitgeraakt.”
Gewicht is een indicator
“Als je ouder wordt, loert het gevaar om de hoek dat je je fitheid onvoldoende onderhoudt”, merkt Kristof. “Ik wil echt niet dat mij dat overkomt. Gewicht is een belangrijke indicator van een gezonde levensstijl. Er mag wel eens een kilo bij of af, maar excessen? Nee, dank je wel.”
Dertig minuten bewegen per dag voor vijf kwaliteitsvolle levensjaren
Goed nieuws voor wie lijf en leden fit wil houden: er zijn geen olympische inspanningen nodig, je moet geen halsbrekende toeren uithalen om mooie resultaten te bereiken. “Als je gemiddeld dertig minuten per dag investeert in bewegen, win je gemiddeld vijf kwaliteitsvolle levensjaren”, maakt Kristof het inzichtelijk.
Ook al klinkt dat veelbelovend, toch slagen te weinig mensen erin daaruit de motivatie te plukken om die haalbare inspanning te leveren. “Als mens lopen we helaas zelden warm voor doelstellingen op langere termijn. Wat betekenen die vijf jaren voor iemand die nu in de fleur van zijn leven is? Het is te abstract. Misschien heeft de coronacrisis in die zin de ogen geopend bij veel mensen, omdat ze de voordelen op korte termijn zijn gaan zien. Omdat ze beseffen dat een gezondere levensstijl hen veerkrachtiger en weerbaarder maakt tegen dit virus.”
Maar dat we collectief tot inkeer zullen komen, is wellicht te kort door de bocht: In de maatschappij zitten heel veel verleidingen ingebouwd van ongezonde eetgewoontes tot allerlei schermen die voortdurend onze aandacht opeisen.”
Leve de technologie?
Technologie is een boosdoener: al te vaak en al te lang kijken we naar smartphone, tablet of computer – al zittend. Tezelfdertijd reikt technologie ons de hand om ons te motiveren een gezondere levensstijl aan te meten. “Bij Energy Lab gebruiken we tal van applicaties en digitale platformen om mensen aan te moedigen om meer in beweging te komen.
Mooiste voorbeeld is de Start to Run-app met Evy Gruyaert. Tijdens de coronamaanden is het gebruik van de app geboomd als nooit tevoren. Veel mensen hebben de vrijgekomen tijd benut om toe te werken naar hun eerst vijf kilometer lopen”, stelt Kristof vast. “Nu is het een kwestie van vol te houden.”