Views on longevity - Langer leven: hoera! Hoera?

Blikken op een lang en gelukkig leven

We leven steeds langer. Een derde tot de helft van de meisjes die vandaag in België geboren wordt, blaast over 100 jaar nog steeds verjaardagkaarsjes uit. Hiep, hiep, hoera? Een langer leven is geweldig nieuws – toch als we daarmee gelukkige en gezonde jaren winnen. Stel je voor wat je niet allemaal kan met die extra tijd! Maar zijn wij wel goed voorbereid? Beseffen we wel welke impact langer leven heeft op ons persoonlijk en professioneel leven én op onze samenleving? Tijd voor enkele blikken op een lang en waardevol leven.

Niets blijft bij het oude, als we langer leven. Het vooruitzicht op meer gelukkige levensjaren is beloftevol, maar komt niet zonder uitdagingen. Als individu en als maatschappij hebben we een belangrijke rol te spelen om ons voor te bereiden op de dag van (over)morgen.

  • Hoe ga je je werk organiseren? En wat met je pensioen?
  • Wat betekent levenslang leren als het leven zó lang is?
  • Hoe blijf je fysiek gezond en mentaal fit?
  • En je (liefdes)relaties? Hoe lang houden die het uit?
  • Kun je ouder worden en toch jong blijven?
  • Heb je voldoende financiële buffer voor een comfortabel leven tot je 100ste?
  • ...

De lijst cruciale vragen is lang en spannend – en even gevarieerd als het leven zelf.

Langer leven heeft heel wat beloftes voor ons in petto. Maar welk parcours moeten we lopen om daar een succes van te maken? Welke persoonlijke initiatieven kun je nemen en welke maatschappelijke hordes moeten we overwinnen voor een maximaal fysiek, mentaal en financieel welbevinden?

Ben jij klaar voor een lang en gelukkig leven?

Dimensies van een lang en gelukkig leven Doe de test

Dimensies van een lang en gelukkig leven

Tien (levens)wijze en inspirerende personen gidsen je langs de diverse dimensies van een lang en gelukkig leven. Lees, kijk en luister mee.

Filosoof Jean Paul Van Bendegem kijkt zelf niet uit naar de eeuwige jeugd, maar misgunt het niemand. “Stel dat we een pil vinden die ons onsterfelijk maakt, dan moeten wij een nieuw type mens worden.” Hij klimt verder op de barricades om het maatschappelijk aanzien en belang van de groeiende groep senioren te behartigen. “Mijn oproep naar leeftijdgenoten: laat je stem horen!”

General manager IABE Frank Dausy een voorspeller noemen, is wellicht al te kort door de bocht, maar toch buigt hij zich professioneel elke dag over de vraag hoe oud je gemiddeld kan worden. En vooral: welke gevolgen de toenemende levensverwachting heeft voor verzekeraars. “Of we wel willen weten hoe oud we gaan worden? Liefst wel. Toch als je alle fases in je leven financieel zo comfortabel mogelijk wil plannen.”

Professor Ans De Vos stelt vast dat het traditionele paradigma van ons professionele leven en onze levensloop in het algemeen – eerst studeren, daarna werken om ten slotte met ‘welverdiend’ pensioen te gaan – op zijn limieten botst. “De vraag of je de pensioenleeftijd niet moet koppelen aan de verwachte levensduur, is onvermijdelijk. Bovendien kan je er niet meer van uitgaan dat de job waarin je start er de rest van je leven zal zijn. Levenslang leren wordt de orde van de dag.”

Jan Van Autreve, CEO van NN Belgium, benadrukt dat de opdracht van de verzekeraar om de klanten te beschermen en ondersteunen in de verschillende stadia van hun leven nog aan belang wint. “Het is in ieders belang dat we mee helpen om daar een gelukkig lang leven van te maken. En formules uit te werken die ervoor zorgen dat je met zekerheid kan zeggen dat je voldoende koopkracht houdt als je met pensioen bent. Kortom, een pleidooi voor meer financiële planning.”

Volgens arts en onderzoeker Kris Verburgh moet het perfect mogelijk zijn dat we met de juiste life style dankzij innovaties in de biotechnologie het verouderingsproces kunnen vertragen. Zelfs omkeren, waarom niet? In Silicon Valley en in Wall Street wordt veroudering vooral bekeken als een technisch probleem dat opgelost moet worden. “150 jaar worden terwijl je eruitziet alsof je 40 of 50 jaar bent, behoort tot de mogelijkheden. Dan ben je op je 100ste dus in de fleur van je leven.”

Niet zomaar een lang leven telt, het gaat om een lang en gelukkig leven. Gezondheidseconoom en ‘geluksprofessor’ Lieven Annemans ziet het als twee handen op één buik: “Lang en gelukkig leven delen eenzelfde fundament. Wie in verbondenheid leeft, een doel heeft, zich nuttig voelt… heeft meer kans op een langer leven. En laat dat net dezelfde factoren zijn die bijdragen tot een gelukkig leven.”

Patrick van Deursen, Programma Directeur Health bij het wereldvermaarde onderzoekscentrum imec, ontwikkelt de technologische toepassingen die het leven verbeteren. “Hoe oud ik wil worden, weet ik niet. Wat ik wel weet is dat ik zo lang mogelijk wil genieten van gezonde jaren. De wearables die we nu kennen, denk aan de smartwatches en fitbits, zijn pas het begin. De volgende stap is dat ze je aanmoedigen het juiste gedrag te stellen voor een lang en gezond leven.”

Kristof De Smet, CEO van EnergyLab, ademt sport van ’s ochtends tot ’s avonds. Hij heeft goed nieuws voor wie fysiek kwaliteitsvol langer wil leven: “Als je gemiddeld dertig minuten per dag investeert in bewegen, en dat hoeven geen olympische inspanningen te zijn, win je gemiddeld vijf kwaliteitsvolle levensjaren.” Maar niet alleen bewegen houdt je fit: “Onderschat de impact van een gezonde dosis nieuwsgierigheid niet.”

Digitale trendwatcher Bart De Waele, CEO van Duke & Grace, is een techno-optimist. “De voortschrijding van de technologie zal ons helpen om langer kwalitatief bezig te zijn. Er komt een moment dat we een extern geheugen laten implanteren in ons brein. Voor mij is het heel eenvoudig: alles wat in de eerste Star Trek-reeks uit de jaren 1960 zat, zijn we nu aan het maken. Maar die techno-revolutie is niet de essentie. De essentie blijft de mens zelf.”

“Als we ouder worden, wat betekent dat voor onze relaties?”, vraagt therapeute Céline Jennequin zich af. “Het is essentieel om open te blijven staan voor anderen, actief te blijven, nieuwe relaties aan te knopen... Op welke leeftijd dan ook. Dat is de sleutel naar waardevolle relaties – een lang leven lang.”

Ben jij klaar voor een lang en gelukkig leven?

Doe de test

Eeuwig leven: joepie?
- Jean Paul Van Bendegem -

Mental wellbeing

Jouw geluk
je leven lang

Geluk, gezondheid en langer leven: een drie-eenheid
- Lieven Annemans -

Physical wellbeing

Revolutie in leren en werken
- Ans Devos -

Financial wellbeing

Financieel comfort zonder einddatum
- Jan Van Autreve -

Financial wellbeing

Lang leve(n) de technologie
- Bart De Waele -

Personal stories

“Fysieke isolatie is een probleem bij het ouder worden. Digitale technologie is dan de ultieme verbinder”

Bekijk de video

“Beleidsmakers moeten diep nadenken over de gevolgen van langer leven”

Bekijk de video

“Onze gezondheidsprogramma’s helpen werkgevers en werknemers om langer en kwalitatiever met elkaar aan de slag te blijven”

Bekijk de video

“Het is een intrigerend vraagstuk, waarom zoveel mensen de overgang van werk naar pensioen als problematisch zien”

Beluister de podcast